Uutforsket

Nyheter

Litt om forbrukslån

Posted on July 14, 2019  in Uncategorized

Risiko for banken gir høyere rente

Når det gjelder forbrukslånet så er det banken som sitter med hele risikoen. Klarer du likevel ikke å betale lånet tilbake som avtalt, så har de ikke noe pant som kan brukes for å få pengene tilbake. Nettopp den manglende sikkerhet gjør at banken vurdere forbrukslån som en høyere risiko og derfor er også renten en del høyere enn andre lån. Lånet er en risiko og da vil bankene regne inn denne risikoen i sine kalkyler og du må så betale for dette. Dette er en av grunnene til at renten på et boliglån kan være på 4 %, mens renten på et forbrukslån ofte er på 13 % eller høyere, i motsetning til billån som kan ha rente så lavt som 3% Men selv om renten er høyere, så er fordelen at lånet kan brukes som finansiering av det meste. Ønsker du å bytte ut de slitte møblene på hytta, pusse opp badet eller er det på tide med et nytt tak til boligen, så kan slike planer gjennomføres med et forbrukslån.

Finn riktig lån

Det er ikke noe problem å finne banker og finansieringsselskaper som tilbyr forbrukslån. Men noe av utfordringen kan være å finne det riktige lånet, slik at det ikke blir dyrere enn nødvendig. Derfor er det viktig å søke hos flere banker før du bestemmer deg eller bruke en låneformidler. Uansett hva du velger som løsning, så bør du ha flere tilbud du kan velge blant slik at du kan finne det lånet som passer best for deg. En ting er hvor mye du kan låne hos de enkelte bankene, men de fleste tilbyr lån på opp mot en halv million kroner. Nedbetalingstiden er også den samme hos mange långivere, med 15 år som den maksimale nedbetalingstid. Men renten kan det være stor forskjell på. Mange banker vil lokke med lave renter ned mot 7 %, men det er viktig å huske på at det er langt fra sikkert at du får tilbud om en slik rente. Gjennomsnittsrenten på et forbrukslån ligger nemlig på mellom 13–16 % effektiv rente. Skal du ha mulighet for å motta et tilbud om lån med en lav rente, så må du ha en solid økonomi. Når du sender inn en søknad om lån, så vil denne gå gjennom en kredittvurdering og det er resultatet av denne som avgjør hvor mye du eventuelt får låne samt til hvilken rente. Har du en høy inntekt og lite eller ingen gjeld, så vil du sikkert motta et lånetilbud med en lav rente. Men har du en normal inntekt, noe gjeld fra før av og søker alene, så må du forvente å betale en rente på rundt 14-15 %.

Hvordan skal jeg gå frem?

Selve søknadsprosessen er relativ enkel. Du finner frem til den eller de banker du vil søke hos og fyller ut søknadsskjemaet på nettsiden deres. Her har de fleste også en kalkulator, slik at du kan få en ide om hvor mye et lån vil koste deg hver måned. Men husk på at dette kun er en veiledning da renten du må betale ikke bestemmes før din søknad har vært gjennom en kredittvurdering og har blitt godkjent. Etter du har sendt inn din søknad vil det ikke gå lenge før du mottar et svar. Blir lånet innvilget vil du motta et tilbud om lån på e-post. Etter hvert som du mottar flere tilbud kan du sammenligne disse og se hvilket lån som er det rimeligste. Du kan så velge det tilbudet du ønsker å akseptere og signere på lånedokumentene med din BankID. På den måten er banken sikker på at du er rett person som godkjenner lånet og du er samtidig sikker på at andre ikke kan ta opp lån i ditt navn. Så snart alt har
blitt godkjent og du evt. har sendt inn dokumentasjon på inntekten din, da kan lånet utbetales i løpet av et par dager.

0 thoughts on “Litt om forbrukslån”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *